Voor de autoshow in Chicago ontwikkelde Kia de Ray Concept. Dat is een plug in-hybride met groene techniek, die we wellicht terugzien in toekomstige modellen van dit merk.

Kia timmert aardig aan de weg met ‘groene’ auto’s. In het verleden was er al een waterstof-versie van de grote SUV Borrego, is er de LPG-hybride Forte en zijn er benzine- en dieselhybrides geweest van de Cee’d en de Sorento. Die auto zijn echter het concept car-stadium nog niet ontgroeid of niet in Europa te koop.

De Ray is de volgende op die lijst. Het is een showauto die is ontwikkeld voor de Chicago Auto Show. Wel belooft Kia dat we de technieken van deze concept car in de toekomst terug gaan zien in de productiemodellen van het merk. De Ray is voorzien van een 106 pk sterke elektromotor die wordt bijgestaan door een 153 pk sterke direct ingespoten 1,4-liter GDI benzinemotor.

Accu

De auto kan tachtig kilometer afleggen op een acculading. Daarna springt de verbrandingsmotor bij, waarmee de actieradius in totaal 1.200 kilometer kan zijn. Als gemiddeld verbruik geeft Kia voor deze plug in-hybride 1,4 liter per 100 km op.

Het ontwerp van deze Kia is opnieuw gedaan onder leiding van Peter Schreyer. Hij vindt dat groen rijden tegenwoordig geen expliciet statement meer is, zodat de Ray er sportief uit mocht zien. Het heeft een geloofwaardige coupé opgeleverd.

Hoogstandjes

Bovendien heeft de lage bouw een goede aerodynamica als gevolg en is er ruimte voor ontwerphoogstandjes als naar achter openslaande portieren.

De Ray is voorzien van zonnecellen op het dak die zorgen voor voeding voor zaken als de extra verlichting en de climate control. Speciaal glas, dat hitte van de zon buiten houdt, zorgt er voor dat de airco minder hard moet werken – en ook dat is goed voor een lage uitstoot.