Volkswagen toont ons voorafgaand aan de Autosalon van Geneve alvast de nieuwe Touareg. Die is zoals beloofd wat bescheidener dan de vorige en moderne technieken zorgen er voor dat hij zuiniger is geworden.

VW kan er mee tevoorschijn komen in het nieuwe ‘groene’ tijdperk.

Volkswagen heeft de nieuwe Touareg klaar. Die oogt een stuk slanker dan zijn voorganger. Het nieuwe model is tweehonderd kilo lichter en over het algemeen twintig procent zuiniger dan de vorige.

Bovendien doet bij de tweede generatie Touareg de hybride zijn intrede. Die heeft 8,2 liter benzine per 100 kilometer nodig.

Maten

De lengte van de Touareg is toegenomen met vier centimeter tot 4,76 meter. Ook de wielbasis is met vier centimeter gegroeid. In de breedte is het nieuwe model net als de vorige 1,93 meter.

De hoogte is met twee centimeter afgenomen tot 1,73 meter. De nieuwe Touareg is altijd voorzien van een achttraps automaat en start/stop-technologie.

Hybride 

In de zomer start VW met de verkoop van de Touareg. Dan is hij meteen leverbaar als hybride. Die heeft de 333 pk sterke supercharged V6 en een elektromotor die 47 pk kan leveren. Tot zo’n 50 km/u kan de hybride Touareg louter op elektrokracht rijden.

Wanneer er volle kracht wordt vereist, zoals bij snelle inhaalmanoeuvres, springt de elektromotor bij. De hybride SUV gaat in 6,2 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 240 km/u.

Simpelste variant

De simpelste Touareg heeft een 3,0-liter V6 TDI aan boord met een vermogen van 240 pk. Die heeft een CO2-uitstoot van 195 gr/km en een verbruik van 7,4 liter op 100 km.

De derde krachtbron die vanaf het begin in de Touareg te koop is, betreft de 4,2-liter V8 TDI met 340 pk. Daarvoor geeft VW een verbruik op van 9,0 liter op 100 km en een CO2-uitstoot van 239 gr/km.

Riante ruimte

Vanzelfsprekend hebben de inzittenden door de grotere wielbasis meer ruimte in de tweede generatie Touareg.

De verschuifbare achterbank zorgt voor riante ruimte voor de onderdanen van de achterinzittenden en de bagageruimte is 580 liter groot. Als de achterbank wordt neergeklapt ontstaat er een ruimte van 1.642 liter.