DETROIT - Na Toyota heeft ook Honda dinsdag laten weten dat het wereldwijd honderdduizenden auto's terug wil halen in verband met een technisch probleem.

Vijf modellen van Honda die in 2001 en 2002 voornamelijk werden verkocht in de Verenigde Staten en Canada, kampen mogelijk met een airbagprobleem.

Honda, de op één na grootste autoproducent van Japan, wil 437.763 auto's onderwerpen aan een inspectie. Het bedrijf erkende dat een persoon om het leven is gekomen door een defecte airbag. Elf mensen raakten gewond.

Prius

Concurrent Toyota maakte dinsdag bekend dat het wereldwijd 437.000 hybride auto's naar de garage wil halen wegens problemen met de remmen, waaronder voertuigen van het vlaggenschip de Prius. In Nederland gaat het om 8.432 auto's van het model Prius III.

Bij Honda zijn in het verleden fouten gemaakt met de installatie van airbagsystemen. In bepaalde gevallen zou de luchtballon te snel worden geactiveerd en opgeblazen, waardoor gevaar kan ontstaan voor de inzittenden. Honda organiseerde in november 2008 voor het eerst een terugroepactie voor vierduizend auto's. Vorig jaar zomer werden daar 440.000 auto's aan toegevoegd.

Raambediening

In totaal heeft Honda nu dus bijna een miljoen auto's teruggeroepen vanwege het airbagprobleem. Vorige maand kondigde Honda ook nog een terughaalactie aan voor circa 646.000 auto's die kampen met defecten in de raambediening.

Toyota, 's werelds grootste autoproducent, ligt al weken onder vuur wegens twee andere grote terugroepacties. Het concern riep eerder meer dan acht miljoen auto's terug wegens problemen met glijdende vloermatten en gaspedalen die mogelijk blijven hangen. Daardoor liep het imago van Toyota, dat bekend staat als een van de veiligste en betrouwbaarste merken, een fikse deuk op.