Volvo-overname door Geely vertraagd

Geely en Ford hadden graag voor het Chinese nieuwjaar de Volvo-overname willen beklinken. Nu is die deadline verlegd tot 31 maart.

Geely is bereid twee miljard dollar te betalen door Volvo, dat nu nog valt onder de vleugels van Volvo. Aanvankelijk had de overname voor 14 februari, het Chinese nieuwjaar, voltrokken moeten zijn. De onderhandelingen zijn echter vertraagd, waardoor de deal volgens persbureau Bloomberg nu uiterlijk op 31 maart moet worden getekend. Aan het einde van het tweede kwartaal moet dan de integratie met Geely volgen.

Het voornaamste struikelblok is ook hier het gebruik van motoren en andere componenten van Ford door Geely. “Er wordt niet alleen onderhandeld over een overname, maar ook over het losmaken van bedrijven die in de afgelopen jaren in elkaar zijn geintegreerd”, aldus een marktanalist.

“Op verschillende gebieden moet er nog overeenkomst worden bereikt. Het proces gaat gewoon verder en er verandert niets aan de voorgenomen koop van Volvo”,  zegt Geely-woordvoerder Tim Burt in Londen.

Verlies

Ford kocht Volvo in 1999 voor 6,5 miljard dollar. In 2008 maakt Volvo een verlies van 736 miljoen dollar. Na een slechte periode gaat het Volvo nu juist weer voor de wind. Zo werd in januari in de VS liefst 42 procent meer verkocht dan in januari van het volgende jaar. De nieuwe S60 zal de verkopen naar verwachting nog verder omhoog stuwen.

Tip de redactie