AMSTERDAM – Bij de APK-keuring moet strenger gekeken worden naar de belasting van de auto voor het milieu.

Daarvoor pleit GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik tegenover NU.nl. Zo moet er een strengere profielnorm voor banden komen en mogen auto’s niet meer uitstoten dan bij het verlaten van de fabriek.

“Nu worden er wel bij de keuring wel metingen uitgevoerd naar de uitstoot van roet en gassen, maar wordt er nauwelijks opgetreden als een auto veel slechter presteert dan bij de oplevering,” aldus Vendrik.

GroenLinks wil daarom dat een auto wordt afgekeurd, zodra deze meer uitstoot dan bij de oplevering uit de fabriek.

Bandenprofiel

Ook moet de normering voor bandenprofiel strenger. Nu worden banden met een profiel van 1,7 millimeter nog goedgekeurd. “Deze norm moet omhoog. Niet alleen omwille van het milieu, het is ook goed voor de verkeersveiligheid.”

Vendrik wil dat garagehouders bij de keuring een checklist aanbieden van ‘gadgets’ die de auto zuiniger en schoner zouden kunnen maken.

“Te denken valt aan EKO-banden. Of een spanningsmeter op de banden, waarbij een rood lampje aangeeft dat de spanning te laag is. De autobranche heeft hier ook alleen maar baat bij. Die willen immers geld in het laatje.“

Brussel

Minister Cramer (Milieu) zou zich volgens Vendrik in Brussel hard moeten maken om deze bandenspanningsmeters verplicht te maken voor nieuwe auto's. Andere checklistpunten die de partij voorstelt zijn led-lampjes en een informatiefolder over zuinig rijgedrag. Ook deze led-lampjes zouden via Brussel verplicht moet worden voor nieuwe auto's.

Sceptisch

De VVD reageert sceptisch op het plan voor een groene APK. "GroenLinks is vooral bezig met het aan het werk houden van de garagebedrijven. Mensen ergeren zich al wild aan de APK-keuring en op deze manier wordt dit alleen maar erger", aldus VVD-Kamerlid Helma Nepperus.

De VVD-politica pleit in plaats daarvan voor het stimuleren van de aanschaf van een nieuwe auto. In het kader hiervan wil ze de sloopregeling verlengen.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer over het plan van GroenLinks met minister Cramer.