Na de massale terugroepactie van Toyota in Amerika, waardoor zelfs auto’s tijdelijk uit productie zijn genomen, is het vloermattenprobleem nu ook naar Europa overgewaaid.

Toyota laat in Engeland in een verklaring weten dat er inderdaad een terugroepactie komt. Welke modellen daar bij betrokken zijn, weet Toyota nog niet te melden. Toyota-rijders die een auto hebben waarbij het gaspedaalprobleem zich voordoet, krijgen persoonlijk bericht.

Het probleem is volgens de verklaring dat het mechaniek van het gaspedaal onder sommige omstandigheden versleten kan raken, waardoor die moeilijker in te drukken is en moeilijker terug komt als het gas wordt losgelaten.

In het ergste geval komt het pedaal niet terug en blijft hij in een ingedrukte stand staan.

Aanpassingen

Ook laat Toyota weten dat er in de loop van de tijd al aanpassingen zijn gedaan in de productie. Het is in Europa dus niet noodzakelijk om fabrieken stil te zetten.

De Nederlandse woordvoerder laat weten dat het in Europa dus niet om een probleem met de vloermatten gaat. Verder meldt hij dat er wordt onderzocht om welke typen het gaat, maar hij kan geen termijn geven waarop dat onderzoek is voltooid.

Toyota benadrukt dat er in Nederland geen gevallen bekend zijn waarbij het is misgegaan met het gaspedaal. Ook is inmiddels bekend dat bij de Japanse productie van Toyota geen fouten zijn geconstateerd. Tot dusver zijn er alleen problemen bekend met in Amerika gemaakte modellen.

Vloermatten

In Amerika zijn naar zo’n zes miljoen Toyota’s getroffen door een probleem met de vloermatten, waardoor het gaspedaal daarachter kan blijven hangen. In totaal zijn al vier miljoen auto’s teruggeroepen en eerder deze week werd bekend dat daarom acht Toyota’s tijdelijk uit productie gaan.

Toyota heeft het over ‘enkele gevallen’ waarin het gaspedaal bleek steken. Bij een rechtzaak die in de VS over deze kwestie wordt gevoerd, is gesproken van zestien doden, 243 gewonden en tweeduizend klachten.

Terugroepactie

Nu blijken ook de Europese Toyota’s getroffen door het probleem. Een terugroepactie zit er aan te komen, maar om welke modellen van welke bouwjaren het precies gaat, is nog niet duidelijk.

In totaal zouden twee miljoen auto’s het risico lopen op ‘plakkende pedalen’. Inmiddels ondervindt Toyota een forse imagoschade en worden de kosten voor de terugroepactie en het stilleggen van de productie geschat op miljoenen per dag.