Deze Bugatti Brescia heeft zeventig jaar op de bodem van het Lago Maggiore gelegen. Op Retromobile in Parijs, komt hij onder de hamer.

Zeventig jaar lang lag deze Bugatti Brescia uit 1925 op 53 meter diepte in het Lago Maggiore. In de jaren ’30 verdween de auto onder water.

De auto is door een Franse architect achtergelaten in Zwitserland. De auto was inmiddels elf jaar oud en goed gebruikt.

De invoerbelasting die zou moeten worden betaald, ging ruim over de dagwaarde heen. Daarop is de auto in het water geduwd. Deze zomer is het wrak van de auto opgetakeld. Op 23 januari komen de resten onder de hamer bij de veilig van Bonhams op de Rétromobile beurs in Parijs.

Oude glorie

Ondanks zijn zeventig jaren onder water is volgens het veilinghuis nog twintig procent van de auto bruikbaar. Zo is het halve chassis nog bruikbaar en het aluminium is vrijwel onaangetast.(video)

“Dat betekent dat het mogelijk is om de auto in zijn oude glorie te herstellen. Het is een interessant restauratieobject.” Het veilinghuis schat de opbrengst tussen de 70.000 en 90.000 euro.

Zinloos geweld

Een duikclub bij het Lago Maggiore wist al langer van het bestaan van de Bugatti op de bodem van het Lago Maggiore.

Op 1 februari werd Damiano Tamagni, de zoon van één van de leden van die club, doodgeslagen. Daarop is besloten de Bugatti te lichten. De opbrengst van de veiling gaat naar de Stichting Damiano Tamagni, die zich inzet tegen zinloos geweld onder jongeren.