Kia presteert goed in de VS. Het afgelopen jaar was het zelfs één van de drie merken die positieve verkoopcijfers schreef. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De grote SUV Borrego slaat niet aan en moet waarschijnlijk voortijdig verdwijnen.

Aan het einde van 2008 presenteerde Kia de grote SUV Borrego. Om de Amerikaanse markt verder te veroveren, was het de eerste auto van dit merk met een V8 motor. Maar de timing had niet slechter gekund. Precies op het moment dat deze auto kwam, barstte de kredietcrisis los. Van de 20.000 exemplaren die Kia in de VS had willen verkopen, heeft maar de helft een baasje gevonden.

Een 2010-model van de Borrego komt er hoogstwaarschijnlijk niet. Doorgaans begint in de VS al voor de zomer het nieuwe modejaar. Inmiddels ligt in Amerika de verkoop van SUV’s als de Borrego op de helft van het niveau van 2007. De Koreaanse Amerikaan opereert in de klasse van de Ford Explorer, Jeep Grand Cherokee en Nissan Pathfinder. De auto wordt ook onder de naam Mohave verkocht op de Koreaanse markt, waar de verkoop wat beter verkoopt.