Spyker heeft gisteren een nieuw bod gedaan op Saab. Daarnaast zijn er nog twee geïnteresseerde partijen waarbij onder meer F1-paus Bernie Ecclestone betrokken is.

Het Nederlandse Spyker bevestigt dat er gisteren een nieuw, verbeterd bod is gedaan op Saab. “We gaan verder met de gesprekken en hopen dat er zo vlug mogelijk een overeenkomst is,” vertelt Victor Muller tegen persbureau Reuters.

GM zegt niet op welke termijn een beslissing wordt genomen, maar waarschijnlijk gebeurt dat na het weekeinde. De onderhandelingen rond de overname van Saab worden door hun als vertrouwelijk beschouwd.

Volgens de Zweedse media zijn er naast het aanbod van Spyker nog twee biedingen binnengekomen. De krant Dagens Arbete meldt dat het Luxemburgse Genii Capital inmiddels met Zweedse vertegenwoordigers heeft gesproken over hun bod.

Zij financieren een Zweedse partij die het merk wil overnemen. Genii heeft onder meer een belang in het F1-team van Renault en zou zelfs worden bijgestaan door Bernie Ecclestone. De groep rond Genii heeft verder aangegeven het business plan te willen gebruiken dat is gemaakt door de Koeningsegg Group, dat eerder Saab wilde inlijven.

Daarnaast is er nog een Zweedse groep die geïnteresseerd is in Saab. Die wordt geleid door Hakan Samuelsson, die in het verleden zijn sporen heeft verdiend bij vrachtautobouwer MAN. Ook de naam van Jan Nygren, voormalig topman bij Saab wordt aan deze partij gelinkt. Naar verluidt willen zij Saab afslanken en opdelen.

De jaarproductie moet volgens hun plannen op zo’n 50.000 stuks komen te liggen. De partij doet geen beroep op de 400 miljoen euro die ligt te wachten bij de Europese Investeringbank om Saab er weer bovenop te helpen.

Marktanalisten zeggen dat voornamelijk de merknaam Saab waarde heeft. “Daardoor overstijgt de waarde van het merk het marktaandeel. De technologie is namelijk eigendom van GM.”

Als Saab ophoudt te bestaan gaan er in Trollhättan 3.000 banen verloren. Volgens de planning gaan de werknemers aanstaande maandag weer aan de slag. Dan gaat de productie van de 9-3 verder en wordt er ook een start gemaakt met de nieuwe 9-5.