De New Delhi Auto Show is van start gegaan en vooral de Japanse merken hebben er veel aan gedaan om de bezoekers voor zich te winnen. Een van de belangrijkste auto’s van de show is de Etios Concept.

Bij een nieuwe auto voor de Indiase markt denkt de autoliefhebber al snel aan een concurrent voor de Tata Nano, maar dat is in dit geval niet terecht. Bij de eerste teaser werd al duidelijk dat Toyota met deze auto de in India uiterst succesvolle Maruti Swift op de korrel heeft.

De prijs komt rond de 10.000 dollar te liggen. Met een hogere bouwkwaliteit wil Toyota klanten bij de Maruti-dealer weglokken. Want deze Etios mag dan nog Concept heten, de auto is voor 90 procent productierijp en komt ook daadwerkelijk in de showrooms te staan.

Toyota gebruikt voor de Etios een geheel nieuw platform. In New Delhi staan een hatchback en een sedan. Die laatste gaat het eerst in productie, de hatchback volgt drie maanden later.

Geluidsisolatie

De lagere prijs moet natuurlijk wel ergens vandaan komen: de Etios heeft minder geluidsisolatie dan een westerse auto, eenvoudige stoelen, een interieur met harde plastics en slechts één ruitenwisser.

Onder de kap is er keuze uit benzinemotoren met een cilinderinhoud van 1,2- en 1,5-liter. Eind dit jaar start Toyota in India de productie van de Etios. De auto is bestemd voor India, Rusland en Zuid-Amerika.

Alleen al in het ‘thuisland’ wil Toyota in het eerste volledige jaar 70.000 exemplaren slijten. Plannen om de auto naar West-Europa te halen, zijn er niet.