We hebben even op ‘m moeten wachten, maar hier is-ie dan: de gloednieuwe Opel Meriva. Met deze nieuweling wil Opel z’n leidende positie bij de B-segment mpv’s consolideren.

Het meest opvallend aan de Meriva zijn de Flexdoors. Deze achterdeuren scharnieren niet naar voren open, zoals bij conventionele auto’s, maar naar achteren.

Bovendien openen ze over een hoek van 84 graden, waar gewone deuren niet verder komen dan ongeveer 70 graden. Flexdoors bieden vooral voordelen voor mensen met kleine kinderen.

Ten eerste is het gemakkelijker om een kinderzitje te monteren en bovendien kunnen uitstappende kinderen niet zomaar de weg op hollen.

De binnenhuisarchitecten hebben zich ook flink uitgeleefd op de nieuweling. De tweede generatie Meriva heeft een FlexSpace-interieur dat een evolutie is van het interieur van de eerste Meriva. Het vergt nu minder inspanning om de stoelen in verschillende posities te brengen en/of neer te klappen. De stoelen zijn vergelijkbaar met die uit de Insignia en de Astra. Ze kunnen 240 millimeter voor-/achterwaarts en 65 millimeter omhoog en omlaag worden versteld. Verder is er het Flexrail-systeem, dat bestaat uit verschuifbare opbergvakken op rails. Er zijn zes verschillende trims voor het interieur.

Onder de kap gaat Opel vooral voor turbomotoren. Het vermogen van de benzine- en dieselmotoren ligt tussen 75 en 140 pk. De nieuwe topmotor is dus de 1,4-liter turbomotor die Opel in de Astra introduceerde. Ook komt er een extra zuinige EcoFlex-versie. Het merk uit Rüsselsheim monteert handgeschakelde vijf- en zesbakken en ook een zestraps automaat behoort op sommige versies tot de mogelijkheden.

De Opel Meriva had al een jaar op ons wegennet moeten rondrijden, maar problemen bij General Motors zorgden voor vertraging. Het concern wilde alleen geld reserveren voor de introductie van de extreem belangrijke modellen (zoals de Opel Astra) en rekende de Meriva niet tot die groep.

Opel introduceert de Meriva op de Autosalon van Genève. Niet lang daarna start de productie in Zaragoza. In de zomer verschijnt de nieuwe mpv bij de dealers.