Spyker-topman Victor Muller heeft in de Amerikaanse media aangegeven hoe Saab wordt geleid wanneer zijn bedrijf de nieuwe eigenaar wordt.

Spyker zit nog steeds op het vinkentouw voor de overname van Saab. De deadline voor de overname van het Zweedse merk is gezet op 7 januari omdat de grens van 31 december onhaalbaar bleek. Tegenover het Amerikaanse AOL Autos heeft Victor Muller al zijn visie gegeven over hoe hij de nabije toekomst van Saab ziet.

Het merk moet opnieuw worden opgebouwd rond de nieuwe 9-5, de 9-3 en de 9-4X. Die laatste is een crossover, die een zustermodel is van de nieuwe Cadillac SRX. Volgens plan wordt hij gebouwd in Mexico. Behalve de 9-4X komen alle Saabs uit Trollhättan. Het merk zal dan ook gevestigd blijven in die stad. Muller meldt zelfs dat als hij de spectaculaire Aero X concept car kan financieren, die ook kans op productie maakt. Een kleine 9-1 kunnen we voorlopig vergeten.

Verder meldt Muller dat hij het aantal Saab-dealerschappen in Amerika niet wil verminderen van 218 tot 137 vestigingen. “De belangrijkste link doorsnijden met de consument, is het laatste wat we willen”. Daarnaast houdt hij vooral vast aan het oude reorganisatieplan dat door Saab zelf is gemaakt.

De samenwerking tussen GM en Saab zal voorlopig nog blijven bestaan; onderdelen en motoren zullen nog daar nog jaren worden betrokken. Spyker hoopt op zijn beurt te gebruik te kunnen maken van het 4WD-systeem en andere techieken van Saab voor de eigen auto’s. Tevens is het goed denkbaar dat er in de toekomst Spykers via Saab-dealers worden verkocht.

 

Beter bod

Het Zweedse Dagens Industri meldt vandaag dat het bod van Spyker op Saab nog eens is verbeterd. Dat bod wordt waarschijnlijk pas donderdag officieel ingediend. Het grootste probleem zijn de Russische investeerders bij Spyker. GM is bang dat er in de toekomst techniek van Saab zal wegvloeien naar Rusland. Naast Spyker lijkt ook het Amerikaanse Merbanco nog in de race voor Saab. In 2008 maakte Saab nog 93.295 auto’s. De productie voor 2009 ligt, door de faillissementsdreiging, waarschijnlijk rond de 60.000.