Opel mag niet klagen over de het succes van de Astra. Binnenkort wordt dat voortgezet met deze Sport Tourer. Die is wel even anders dat de bagagebeesten die we tot dusver gewend zijn van de Opels in het C-segment.

In de tweede helft van dit jaar breidt Opel het aanbod van de Astra uit met de Sports Tourer – de nieuwe stationwagen van de Astra. Net als bij zijn grote broer Insignia is het niet langer een pakezel, maar vooral een auto die mooi wil wezen. Wij lieten ‘m alvast tekenen door onze vaste illustrator.

Waar de Sports Tourer gaat worden gebouwd is nog niet helemaal duidelijk. Aanvankelijk was het plan om de gehele productie van de stationwagen naar de Vauxhall-vestiging in het Engelse Ellesmere Port te brengen. Daar willen de vakbonden die de belangen van het personeel in Rüsselsheim behartigen, echter een stokje voor steken. In 2011 verwachten we de driedeurs versie, die meer dan ooit de Calibra moet laten herleven. Die wordt gebouwd in het Poolse Gliwice.

De nieuwe Astra heeft een vliegende start. Sinds vorige maand staat hij bij de dealers, maar al sinds september worden er orders getekend voor de nieuwe middenklasser. Aan het begin van december had Opel 45.000 handtekeningen onder Astra-koopcontracten verzameld.

Dat is een opsteker die Opel wel kan gebruiken middenin de roerige periode waarin het merk zich bevindt. De oude Astra werd in Antwerpen gebouwd. Het volume was in 2008 zo’n 438.000 stuks. Dat is eenderde van de totale Opel-productie.