De alliantie tussen de Fiat Group en Chrysler werpt zijn vruchten af. Volgens de productplanning komen in 2011 de eerste Lancia’s die zijn gebaseerd op Chrysler-producten.

Het lijkt er op dat Fiat zich de komende jaren flink gaat richten op het luxemerk Lancia. Volgend jaar moeten we het volgens de productplanning nog doen met een gefacelifte Ypsilon en Musa, maar het jaar daarna komen de eerste Lancia-Chryslers.

De D-segement auto die dan op de planning staat, wordt waarschijnlijk direct afgeleid van de Sebring. Daarvan komt ook een cabrioletversie – die kan immers ook gewoon bij Chrysler uit het rek worden gehaald. Het nieuwe vlaggenschip van Lancia krijgt ook Amerikaanse genen. Het wordt een derivaat van de Chrysler 300C.

Modellen

Het is nog onduidelijk of er tegen die tijd van de Sebring en 300C al nieuwe modellen klaar staan of dat de Lancia’s worden gebaseerd op de huidige modellen. Tot slot wordt ook de Chrysler Voyager omgewerkt tot opvolger van de Phedra. Lancia integreert op zijn beurt ook in het Chrysler-portfolio. Naar alle waarschijnlijkheid staat binnenkort op de autobeurs Detroit een Chrysler-variant van de Delta. 

Fiat en Alfa

Voor Fiat wordt, naast de komst van de nieuwe Doblò, de introductie van de turbogeblazen 900cc tweecilinder het hoogtepunt van 2010. Dit krijgt allereerst een plek in de 500 en als in 2011 de nieuwe Panda verschijnt, is ook daar plek voor het hightech-torretje.

Alfa Romeo moet het voorlopig even doen met de nieuwe Giulietta. De 159 krijgt modeljaarwijzigingen en er wordt zelfs al gesproken over een lichte facelift voor de Mito. Ook is er ruimte voor de GTA-versie van de 8C. Op de productplanning, die door Sergio Marchionne in Rome werd gepresenteerd aan afgevaardigden van de regering en vakbonden, schitteren de grote Alfa 169 en een crossover-model door afwezigheid. Volgens de presentatie maakt Fiat zich op voor dertien facelifts en zeventien nieuwe modellen in de komende twee jaar.