In Nederland hebben we al enige tijd geleden afscheid genomen van de Mazda RX-8. In het buitenland wordt hij echter nog gewoon verkocht. De opvolger staat gepland voor 2011 en gaat weer RX-7 heten.

Mazda werkt aan een nieuwe sportauto en volgens de Amerikaanse media gaat die in 2011 in productie. De naam wordt opnieuw RX-7. Het nieuwe model gebruikt een rotatiemotor van de nieuwe generatie. Deze 16X krachtbron is al in 2007 getoond in de Taiki concept car (foto 2). De motor is 1,6-liter groot – de huidige RX-8 heeft een 1,3-liter. De tweeschijfs wankelmotor met twee verbrandingskamers van 654 cc wordt vervangen door eentje met twee keer 800 cc. Bovendien heeft de nieuwe wankelmotor directe brandstofinjectie.

Vermogen

De nieuwe motor zou 350 pk kunnen leveren, maar waarschijnlijk past Mazda ‘m aan de eisen van de tijd aan en komt hij met een vermogen van 200 tot 250 pk. Intussen wordt er druk gewerkt om de motor te verbeteren. Zo moet het gewicht omlaag en is ook het brandstofverbruik nog te hoog. Volgens de bronnen van de Amerikanen krijgt de nieuwe auto stijlelementen van de Furai concept car uit 2008.

Vanaf 2011 moet de RX-7 concurrentie bieden aan de sportauto die Toyota en Subaru gezamenlijk ontwikkelen en ook de nieuwe sportauto van Nissan, zit in zijn schootsveld.