Great Wall gaat de oversteek naar Europa wagen. Het Chinese merk heeft een Europese importeur gevonden voor z’n auto’s, zo werd maandag bekend.

De Engelse I.M. Group heeft aangekondigd dat het vanaf volgend jaar Great Walls naar Europa gaat halen. Het bedrijf importeert nu ook al Subaru’s, Isuzu’s en Daihatsu’s.

In de eerste instantie komen de auto’s van Great Wall alleen in de Estland, Letland en Litouwen op de markt. Vanaf 2011 kunnen ook autokopers in Scandinavië, Engeland en Ierland kennismaken met de producten van Great Wall.

Reputatie

Op dit moment heeft Great Wall een nog wat dubieuze reputatie: we kunnen het Chinese merk vooral van de Peri, een schaamteloze Panda-kopie. Ook reden we een keer met de Hover, die ons nog best kon bekoren.

Great Wall wil serieus worden genomen en belooft de Peri te ’ont-Panda’en’ voordat hij naar Europa komt. Bovendien investeert de fabrikant 80 miljoen euro in een fabriek in Bulgarije.

Landwind

Great Wall is niet het eerste Chinese merk dat voet aan de grond probeert te krijgen in Europa. Onder andere Landwind en Brilliance gingen het merk voor.

Beide introducties waren weinig succesvol: Landwind scoorde bedroevend slecht bij botsproeven en in november ging de Europese Brilliance-importeur failliet.