Op de Autoshow in Los Angeles heeft Henrik Fisker aangekondigd dat zijn plug in-hybride Karma een halfjaar langer op zich laat wachten. De crisis is het probleem.

De potentiële klanten van de Fisker Karma hebben te lang gewacht met hun aanbetalingen of zijn hun beloften daarvoor helemaal niet nagekomen. Ook de 529 miljoen dollar grote lening van het Amerikaanse Ministerie van Energie heeft langer op zich laten wachten dan Fisker had gedacht. Dat betekent dat de eerste Karma’s pas in het derde kwartaal van 2010 worden afgeleverd. Dat is een halfjaar later dan gepland. Door het uitblijven van betalingen moest de ontwikkeling van de auto worden vertraagd. Henrik Fisker benadrukt dat er géén technische problemen zijn met de auto.

Onlangs kocht Fisker een afgedankte GM-fabriek in Wilmington, Delaware, waar de Karma voor de Amerikaanse markt zal worden geproduceerd. “We kocht die voor 18 miljoen dollar,” vertelt Fisker. “De grond waarop die staat is alleen al meer waard. Bovendien is er een lakstraat die 100 miljoen dollar waard is en door de toezeggingen van de staat Delaware, was de vestiging praktisch gratis.” Overigens wordt de Europese variant van de Karma gemaakt in Finland bij Valmet.