AMSTERDAM - BMW stopt met testwerk van auto’s met waterstofmotor, dat meldt het Duitse Handelsblatt. In de zoektocht naar de schone energie van de toekomst raakt waterstof als brandstof steeds verder achterop.

BMW twijfelt net als andere merken aan waterstof. Klaus Draeger, verantwoordelijk voor de ontwikkelingsafdeling vertelt dat in het Duitse Handelsblatt.

De Duitsers hebben reeds een testvloot met 7-series Hydrogen rijden, met V12 die loopt op waterstof, maar de ontwikkeling van de elektrische auto liep parallel aan die van de auto op waterstof.

Vooral de productie en de infrastructuur die nodig zijn om auto’s op waterstof te laten rijden, vragen enorme investeringen. Daarbij drukt ook de ontwikkeling van de techniek in de auto’s zwaar op de begroting.

Zolang er nog zoveel onzekerheid is rondom het thema waterstof zal BMW geen nieuwe testvloot meer inzetten van Hydrogen-modellen. Dat neemt niet weg dat BMW verder werkt aan waterstof, onder meer met computermodellen. 

25 procent minder CO2

Het Duitse merk gelooft dat er nog een hoop te halen valt bij de verbetering van de brandstofmotoren.

De BMW Group wil in 2020 de CO2-uitstoot van haar producten met 25 procent hebben verminderd.

Nu al doen de Duitsers het op dat vlak uitstekend want met 160 gram CO2 per kilometer gemiddeld zit BMW onder Volkswagen, Audi en Mercedes-Benz. Dat laatste merk gaat wel door met waterstof, er komt een B-klasse op waterstof, op z’n laatst in 2015.

Elektrisch

Daarnaast werkt BMW hard aan de elektrische aandrijflijn. Nu al is er het proefproject met de Mini E, onder meer in Berlijn en de BMW Group werkt aan een familie van elektrische stadsauto’s, die in 2014 op de markt komen.

Volgens Handelsblatt zoekt BMW nog een partner voor de ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen. Zoals het merk dat al eerder deed om de kosten voor de ontwikkeling van compacte motoren te delen. Uit de samenwerking van de BMW Group en PSA kwamen de 1.4, 1.6 en 1.6 turbo van de Mini voort.