AMSTERDAM - In het kielzog van de Klimaattop in Kopenhagen presenteren vijf Europese milieuorganisaties Cleaner Car Contracts.

Dit initiatief van Stichting Natuur en Milieu is bedoeld om de Europese leasebedrijven en wagenparkbeheerders enthousiast te krijgen voor het opnemen van zuinige auto’s in de vloot.

De leasemarkt beslaat ongeveer dertig procent van de totale automarkt. Als deze partijen kiezen voor zuinige modellen, is er voor autofabrikanten een extra motivatie om deze ook daadwerkelijk te produceren, bepleit Cleaner Car Contracts.

Daarmee kan de ‘broodnodige verduurzaming van de automobiliteit’ (beperking van de CO2-uitstoot) versneld worden.

Impuls

Mirjam de Rijk, directrice van Stichting Natuur en Milieu, heeft veel vertrouwen in Cleaner Car Contracts: “Natuur en Milieu gaat hiermee zorgen voor een flinke impuls voor zuinige auto’s in Europa. Met Cleaner Car Contracts hebben de Europese milieubeweging en de Europese leasesector elkaar gevonden in een gezamenlijk belang.”

De Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) juicht bij monde van directrice Renate Hemerik het initiatief toe: “We bevinden ons als leasemaatschappijen in een uitstekende positie om duurzame mobiliteit aan te bieden.''

''Daarvan profiteren zowel de economie als het milieu. We steunen ook het streven om de autoproducenten en de Europese beleidsmakers te bewegen tot een snelle introductie van zuinige auto’s.”

De eerste deelnemer is een deelautobedrijf uit Kopenhagen, maar daar blijft het niet bij. Andere geïnteresseerde partijen zijn Sixt leasing en verhuur en Athlon Car Lease International. Natuur en Milieu zegt leasebedrijven en fleetowners uit te nodigen om zich aan te melden bij Cleaner Car Contracts.

Deelnemers kunnen - afhankelijk van de ambities - pronken met bronzen, zilveren en gouden fleet awards.