Eerder vandaag berichtten we nog over het nieuwe model-zonder-naam van Alfa Romeo, maar het blijkt dat de toekomst van het merk zelf allesbehalve zeker is. Bij Fiat zijn ze namelijk niet zo te spreken over de prestaties van de sportieve dochter.

De afgelopen tien jaar heeft Alfa geen winst meer gedraaid en het lijkt er nu op dat het geduld van moederbedrijf Fiat op aan het raken is. Tegenover Automotive News Europe verklaarde de hoogste baas van Fiat, Sergio Marchionne, dat hij opdracht heeft gegeven tot een grootschalig onderzoek om de beste weg voor de toekomst te vinden. Op dit moment zijn er twee opties voor de nabije toekomst van het Milanese merk.

In het eerste geval worden alle grootschalige investeringen in Alfa Romeo stopgezet. Dat betekent dat we voorlopig geen nieuwe modellen meer hoeven te verwachten na de introductie van de ‘Milano’.

De tweede optie is dat Fiat gebruik gaat maken van de platforms van Chrysler, waar ze nu natuurlijk vrije toegang toe hebben. In dat geval zouden er op basis van Chrysler platforms opvolgers gebouwd kunnen worden van de 159 en 166.

Weer een nieuwe koers

Volgens Marchionne is de grootste fout dat Alfa Romeo om de paar jaar een nieuwe koers wil inzetten. Dat begint met een model dat goed ontvangen wordt, zoals de 156 en 159, maar wordt vervolgens niet doorgezet, waardoor na een aantal jaar de klad er weer inkomt. Ook was de Italiaan heel duidelijk over een mogelijke fusie van Alfa met Dodge: die komt er zeker niet.

“Het DNA is totaal anders, we zouden heel veel aantrekkingskracht van het merk Alfa Romeo verliezen.” Verwacht wordt dat de plannen voor Alfa begin volgend jaar bekend worden, wanneer het business plan voor 2010 tot 2014 naar buiten wordt gebracht.