Het is inmiddels geen geheim meer dat Ford het liefst het Chinese Geely ziet als de volgende eigenaar van Volvo. Om dat te bewerkstelligen hebben de Chinezen echter wel even een kredietje van een miljard dollar nodig.

Het concern, dat Ford heeft aangewezen als ’preferred bidder’, heeft 1,8 miljard dollar geboden voor het Zweedse merk. Volgens Automotive News heeft het merk dan wel een lening van 1 miljard dollar nodig om de koop daadwerkelijk te voltooien. Daarvoor zoekt de Zhejiang Geely Holding Group de steun van Chinese banken.

Volgens een bron heeft het bedrijf de steun van tenminste drie grote banken: de Bank of China, de China Construction Bank en de Export-Import Bank of China. ie laatste is eigendom van de staat, die via deze weg dus zou willen investeren in de autofabrikant. Ook zouden er verscheidene privé-investeerders betrokken zijn in de onderhandelingen.

Overname

Volgens diverse analisten en bronnen zou de overname al begin 2010 een feit kunnen zijn, maar tot nu toe willen de betrokkenen geen datum noemen voor de aankoop. De aankoop van Volvo zou voor Geely directe toegang tot veel nieuwe technologieën betekenen. Daarmee wil het bedrijf een stap omhoog maken met de eigen modellen op de nog immer groeiende thuismarkt, die eerder dit jaar de positie van grootste automarkt op de wereld over nam van de VS.

Maar ook voor Volvo zelf heeft Geely grootse plannen, eerder kondigden ze al aan de verkopen van het Zweedse merk te willen verdubbelen.