Eén van de slachtoffers van het faillissement van General Motors is Pontiac. Daarvan is afgelopen woensdag het laatste exemplaar in de VS geproduceerd.

In alle stilte is afgelopen woensdag om 12.45 uur lokale tijd de laatste Pontiac G6 geproduceerd in de fabriek in het Amerikaanse Orion Township.

Volgens de Amerikaanse krant Detroit News is dat gegaan zonder enig ceremonieel. Alleen de reguliere werknemers waren betrokken bij de productie van de laatste honderd G6’en.

Daarvoor is geen plek ingeruimd in een museum: de laatste Pontiacs gaan in de vlootverkoop. Foto’s van het moment bestaan alleen op de camera’s van de medewerkers.

Pontiac heeft 82 jaar bestaan en debuteerde in 1926 op de autoshow in New York. In de gehele geschiedenis van de autoverkoop staat Pontiac op de derde plek van bestverkochte merken in Amerika, achter Chevrolet en Ford.

Bedrijfauto

In de loop van de jaren zijn er naar schatting 41 miljoen Pontiacs gebouwd; daaronder zijn ook bedrijfsauto’s.

In de jaren ’60 beleefde het merk zijn gloriejaren en was het met de GTO en Firebird de aanjager van de muscle car-trend. In 1984 beleefde het merk zijn meest succesvolle jaar met een productie van 850.000 stuks.

Nu mag Pontiac blij zijn als het nog een kwart van dat aantal houdt. In de jaren ’60 behaalde Pontiac een marktaandeel van vijftig procent in de VS. Sindsdien is dat langzaam maar zeker geslonken.

Nauw verwant

De Pontiacs van de laatste jaren waren volgens de consumenten te nauw verwant aan de modellen van Chevrolet, al is er met modellen als de G8 sports sedan en de Solstice een dappere poging gedaan iets van het oude elan te laten terugkeren. De afgelopen tijd moest Pontiac het vooral hebben van vlootverkoop.

De vestiging in Orion Township wordt de komende anderhalf jaar omgebouwd tot een fabriek waar in 2011 een nieuw, klein model van GM wordt geproduceerd. In de fabriek werken op het moment nog 2.400 mensen.

De productie van Pontiac in de VS is misschien ten einde, het merk is nog niet helemaal dood. In Mexico wordt nog de G3 Wave geproduceerd. Die is alleen voor de Canadese markt bedoeld. In december wordt daarvan de productie gestaakt.