Het is nog onduidelijk wat General Motors van plan is met Saab nu de deal met de Koenigsegg Group is afgeketst. Inmiddels lijken twee partijen geïnteresseerd om het merk alsnog over te nemen.

Twee partijen hebben serieuze interesse om Saab over te nemen van General Motors. De eerste is de Amerikaanse zakenbank Merbanco.

Dat bedrijf behoorde al eerder tot de bieders voordat Saab aan Koenigsegg werd toegewezen. Christopher Johnson staat aan het hoofd van Merbanco en is een Saab-liefhebber. Zijn vader is de stichter van AGCO, een bedrijf dat is gespecialiseerd in reorganisaties.

Eerder werd het landbouwvoertuigenmerk Massey Ferguson door hem gered.

Overname

De andere partij is het Chinese BAIC. Dat was al betrokken bij de overname van Saab door Koenigsegg. Volgens de Zweedse krant Götheborgs Posten is dit bedrijf ook verantwoordelijk voor het mislopen van de deal.

Aanvankelijk stelde het bedrijf zich op als geldschieter, maar in de loop van de tijd werden de Chinezen steeds veeleisender.

Volgens GM raakten hiermee de afspraken over de intellectuele rechten van Saab in het geding. Koenigsegg werd daardoor steeds meer een intermediair tussen BAIC en GM, waarop de deal is afgeketst.

Sportautobouwer

De kleine Zweedse sportautobouwer had immers beperkte tijd om het businessmodel voor Saab in te zetten en dat raakte door het gekrakeel tussen de Amerikanen en de Chinezen in het gedrang. Daarop is de overname stopgezet. BAIC probeert nu op eigen gelegenheid Saab over te nemen.

Positief nieuws voor Saab is dat de Europese Investeringsbank heeft verklaard dat de toegezegde lening voor het merk ook wordt uitgedeeld als het door een andere partij wordt overgenomen. Die 400 miljoen euro blijft dus in de pocket.