AMSTERDAM - Een zwarte dag voor de Daihatsu-medewerkers in Nederland: de directie heeft bekendgemaakt dat veertig procent van het personeel z’n baan kwijtraakt.

De directie heeft het slechte nieuws gisteren aan de medewerkers verteld. Veertig procent van de Daihatsu-werknemers moet een andere betrekking zoeken. Het besluit is ingegeven door de slechte financiële resultaten over 2009.

Bovendien verwacht de directie van Daihatsu Nederland geen verbetering voor 2010. De ingrepen vinden in de gehele organisatie plaats, dus zowel op medewerkers- als op directieniveau.

Dat klinkt vreemd, omdat Daihatsu een merk is dat kleine auto’s maakt. Dat segment is juist het minst getroffen door de recessie. Daihatsu Nederland wijt de financiële rampspoed aan de koers van de yen.

Japan

Alle Daihatsu’s komen uit Japan, en door de ongunstige wisselkoers komen de winstmarges onder druk te staan.

Daihatsu hoopt met de afgeslankte organisatie beter te concurreren op de Nederlandse automarkt. De importeur hoopt dat de herstellende automarkt en de toenemende interesse in compacte auto’s er voor zorgt dat de bedrijfsresultaten in de toekomst weer positief zijn.