Porsche heeft een lening van 8,5 miljard euro weten los te peuteren bij de Duitse banken.

Porsche staat op het punt onderdeel te worden van het Volkswagen-concern.

Morgen vergadert de raad van bestuur van Porsche nog over de fusie met VW. Het bedrijf heeft er bij de banken op aangedrongen vóór die vergadering duidelijkheid te geven over leningen ter waarde van 8,5 miljard euro die Porsches schuldenlast moet afdekken.

Na de mislukte poging van Porsche om een groot belang in VW te nemen ontstond bij het bedrijf een schuld van negen miljard euro. Als gevolg daarvan neemt Volkswagen juist een belang van 49,0% in Porsche.

Aandelen

Dat levert voor Porsche 3,9 miljard euro op. Aanvankelijk was het belang dat VW wilde nemen een paar procent kleiner, maar door de goede zaken van de laatste tijd, kan Volkswagen zich meer aandelen permitteren.

Daarnaast verkopen de familie Piëch en Porsche hun Automotive-tak, die bestaat uit importschappen en dealerbedrijven. Dat moet eveneens de schuldenlast verlichten.  

De maatregelen moeten de schuldenlast verlichten, die nu nog 10,9 miljard euro bedraagt. Met de nieuwe lening wordt de resterende schuld afgelost. De documenten zijn nog niet getekend, maar het syndicaat van Duitse banken heeft laten weten de intentie te hebben het geld aan Porsche te lenen. Dat meldt persbureau Reuters.

Na al het geschuif met aandelen is Porsche het tiende merk binnen de Volkswagen-stal. In 2011 moet de integratie compleet zijn, hoewel Porsche zijn onafhankelijkheid niet kwijt zal raken.