In Japan hebben ze een meer dan uitstekende Honda Civic Type-R, maar desondanks waren de Japanners jaloers op ‘onze’ Type-R. Vandaar dat Honda besloten heeft om het model naar het thuisland te halen. De eerste exemplaren zijn inmiddels in Engeland op de boot gezet.

Het gaat om onaangepaste exemplaren, dus met de atmosferische 2,0-liter viercilinder met een vermogen van 201 pk. In totaal komen 2.010 Europese Type-R’s naar Japan. Ze komen beschikbaar in de kleuren Milano Red, Alabaster Silver en Championship White. Japan is overigens niet de eerste markt buiten Europa waar de Civic Type-R Euro Spec op de markt komt. In Zuid-Afrika en in Australië rijdt de in Swindon geproduceerde hot hatch inmiddels al een tijdje rond.

In Japan hebben ze de JDM Civic Type-R (foto 2), die in de verte verwant is aan de Civic Hybrid. In de verte, want de aandrijflijn is totaal anders dan die van ons leasekanon. Met z’n 225 pk is deze auto krachtiger dan z’n Europese evenknie. Ook het koppel ligt hoger: 215 Nm voor de Japanner versus 193 Nm voor de Europese Type-R.

Helemaal extreem is de Civic Mugen Type RR (foto 3), een Japanse super-Civic die in een oplage van 300 stuks gebouwd is. Deze waren binnen zes minuten uitverkocht. De Type RR mobiliseert maar liefst 240 pk. Onlangs presenteerde Honda de Europese evenknie van die auto, de Civic Type-R Mugen (foto 4). Dat wordt pas echt een collectors-item, want Mugen bouwt slechts twintig exemplaren, die in de eerste instantie alleen voor Engeland bedoeld zijn. De prijs van die auto is 38.599 pond.