Aanvankelijk had Skoda in 2010 of 2011 een miljoen auto’s per jaar willen produceren. Nu is dat doel uitgesteld tot 2015.

Ook aan Skoda is de crisis niet voorbijgegaan. Door de malaise heeft Skoda het doel om een miljoen auto’s te produceren een aantal jaren moeten opschuiven. “Skoda heeft tot en met september 504.000 auto’s geproduceerd”, aldus Skoda-baas Reinhard Jung in het Oostenrijkse OÖ Nachrichten. “Dat is vijf procent minder dan vorig jaar. We krabbelen weer op, want in het eerste kwartaal hadden we nog een min van twintig procent. September was met een productie van 69.000 stuks de beste Skoda-maand ooit. Maar niemand weet wat volgend jaar gaat brengen.”

Voor de crisis had Skoda zich ten doel gesteld om in 2010 of 2011 een miljoen auto’s per jaar te bouwen. “Doorgaans doet de auto-industrie er drie tot vier jaar over om zich te herstellen. Daarom is dit doel uitgesteld tot 2015.”

Om het miljoen te bereiken komt Skoda in 2011 met zijn eigen variant van de Volkswagen Up. De 3,5 meter lange auto, die waarschijnlijk Joyster gaat heten, wordt in Bratislava gebouwd. Ook komt er binnen twee jaar een model tussen de Fabia en de Octavia. “Die is niet zozeer bedoeld voor West-Europa, maar is vooral gericht op de groeimarkten.”

De komende vijf jaar investeert Skoda twee miljard euro in de productie van de modellen. Op het moment werken bij Skoda in Tsjechië 25.000 mensen; in totaal zijn er 27.000 Skoda-werknemers. “Maar binnenkort moeten we van tweeduizend tijdelijke krachten afscheid nemen.”