General Motors houdt Opel in bezit en het ziet er naar uit dat dit niet zonder slag of stoot gaat in Duitsland. Voor vandaag zijn protesten gepland. GM dreigt Opel failliet te laten gaan als de reorganisatieplannen worden gedwarsboomd.

General Motors laat een herstructureringsplan los op Opel. Daarbij gaan 10.000 banen verloren van de 50.000 ‘Opelaner’ die er in Europa zijn. In Duitsland werken 25.000 mensen.

Met die aantallen verschilt GM niet van Magna. Dat plande een zelfde hoeveelheid ontslagen. “Alleen met een dergelijke hoeveelheid ontslagen krijgen we Opel weer winstgevend”, zegt GM vice-president John Smith, die met Opel is belast.

Verder wordt gevreesd voor het voortbestaan van de Opel-vestigingen in Bochum, Kaiserslautern en Antwerpen.

Oude plannen

General Motors baseert het reorganisatieplannen op oude plannen die voor het Magna-avontuur zijn gemaakt.

Die worden binnenkort aangepast en daarna wordt het aan de Europese regeringen voorgelegd. Die moeten General Motors voorzien van leningen om Opel overeind te houden. Duitsland moet opnieuw de hoogte van de staatslening aan Opel gaan bepalen.

“Ik hoop dat de Duitse regering ons nieuwe plan zal ondersteunen net als de regeringen van Spanje, Polen en Groot-Brittannië”, zegt de GM-woordvoerder.

In die landen zijn eveneens vestigingen van Opel. Daar is het besluit van GM om Opel te houden, positief ontvangen.

Bij de overname van Opel door Magna was er de angst dat deze buitenlanden buitenspel zouden komen te staan omdat Duitsland die overname van een riante staatssteun zou voorzien.

Zwarte dag

In Duitsland is men intussen in mineur. Voor vandaag zijn bij Opel protesten aangekondigd. En General Motors meldt maar meteen dat wanneer er geen overeenkomst over de bezuinigingsmaatregelen komt, zij Opel alsnog failliet laten gaan.

FDP’er Rainer Brüderle geeft aan dat hij ‘het gedrag van General Motors volledig onacceptabel vindt zowel tegenover de werknemers als Duitsland’. Ondernemingsraadvoorzitter Klaus Franz spreekt in het vakblad Automobilwoche van ‘een zwarte dag voor Opel’.