De Russische premier Poetin heeft aangekondigd om het noodlijdende AvtoVaz te gaan helpen met een financiële injectie van twee miljard dollar.

Vladimir Poetin wil twee miljard dollar ophalen om de schuld van AvtoVaz af te dekken.

Het moederbedrijf van Lada hangt aan een zijden draad omdat het zwaar is getroffen door de economische crisis. De fabrikant heeft al aangekondigd om een kwart van het personeelsbestand te schrappen in Togliatti. Die stad aan de Wolga bestaat bij de gratie van AvtoVaz.

De balans van AvtoVaz geeft een schuld aan van zestig miljard roebel (2,05 miljard dollar). “Het geld dat we gaan ophalen is niet genoeg voor de lange termijn. Er is ook nog budget nodig voor de ontwikkeling van nieuwe modellen.

Aandeelhouders

''Volgens de premier moeten andere aandeelhouders van het bedrijf met een programma om AvtoVaz naar de toekomst te helpen. Daarbij is vooral een taak weggelegd voor Renault, dat een kwart van de aandelen in de Russische gigant in handen heeft.

“Er is minstens twaalf miljard roebel nodig om nieuwe modellen te ontwikkelen en 4,8 miljard om nieuwe banen te scheppen.”

Poetin geef niet aan hoe hij denkt de twee miljard dollar binnen te halen om AvtoVaz uit de gevarenzone te halen.