Een maand geleden konden we al proefrijden met de nieuwe Citroën C3 maar nog altijd zijn de prijzen en specificaties voor Nederland niet bekend. Wel weten we nu de vanafprijs.

In oktober konden we op pad met de 1.4 HDi, nu hebben we ook de 1.4 VTi en de 1.6 HDi gereden. Met z’n 95 pk trekt de 1.4 VTi weliswaar niet de klinkers uit de straat, maar de prestaties zijn ruim voldoende. Het is alleen jammer dat de motor nooit echt een enthousiaste indruk maakt. Onder de 2.000 tpm heeft hij er weinig zin in en al bij zo 4.000 tpm lijkt de fut er al weer uit. Je moet de VTi echt een beetje bij zijn nekvel pakken en in het goede toerengebied houden, want gevoelsmatig komt de 95 pk er niet helemaal uit en de ‘powerband’ is redelijk smal.

We konden ook even rijden met de 1.6 HDi met 90 pk, die volgens verwachting beter raad weet met de C3 dan de 70 pk sterke basisdiesel. Hij heeft lekker veel koppel, is heerlijk stil en rap genoeg, echt nodig heb je de 110 pk-versie dan ook niet.

De prijzen van de nieuwe C3, die in maart 2010 op de markt komt, beginnen bij 12.990 euro en voor dat geld staat er een 1.1 met 60 pk klaar. Wat de andere versies kosten maakt Citroën binnenkort bekend.