General Motors ziet af van de verkoop van Opel, zo heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Onderdelenconcern Magna ziet het merk daardoor aan zijn neus voorbij gaan.

Eerder sloot GM een voorlopig akkoord met een consortium van de Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna en de Russische Sberbank over de verkoop van Opel.

De partijen wisten echter niet tot overeenstemming te komen. Het bestuur van de Amerikaanse autofabrikant heeft nu besloten Opel toch binnen eigen gelederen te houden.

Dit vanwege "de verbeterende marktomstandigheden voor GM en het belang van Opel (en Vauxhall) voor de internationale strategie".

Staatshulp

Nadat er binnen de EU vragen rezen over de staatshulp die Duitsland heeft toegezegd om Opel overeind te houden, kwam de deal op losse schroeven te staan. Nu hebben de Amerikanen dus besloten definitief van verkoop af te zien.

General Motors komt zo snel mogelijk met een reorganisatieplan om onder meer de Duitse overheid voor zich te winnen, zo liet ceo Fritz Henderson aan Reuters weten.