De plannen die Fiat met Chrysler heeft, worden pas later deze week officieel bekend. Maar insiders rond de overname geven aan dat Jeep in de toekomst het enige internationale merk van het Chrysler concern wordt. Dat betekent dus dat Chrysler en Dodge Europa verlaten.

Het ziet er naar uit dat Chrysler en Dodge binnenkort vertrekt uit Europa.

Dat weet persbureau Reuters te melden. Alleen Jeep blijft bestaan als internationaal merk. Later deze week heeft Fiat-baas Sergio Marchionne een marathonvergadering gepland waarin alle plannen met Chrysler bekend worden gemaakt.

Chrysler wordt naar verluidt geïntegreerd bij Lancia. Daarom is er voor het merk geen plek meer in Europa. Waarschijnlijk gebeurt hetzelfde bij Alfa Romeo en Dodge. Die laatste moet in Amerika nadrukkelijker een ‘rijdersmerk’ worden.

De pickups en bestelauto’s gaan daarom in de toekomst door onder de merknaam ‘Ram’, dat nu al jarenlang fungeert als typenaam.

Opkomende markten

Jeep wordt onder de vleugels van Fiat verder ontwikkeld. Er zijn met name plannen voor de opkomende markten, zoals Brazilië. Fiat heeft gemakkelijk toegang tot die markt, omdat het merk daar al een klinkende naam is.

De plannen van Marchionne betekenen dat Chrysler een omgekeerde weg gaat bewandelen dan het deed onder Daimler. De Duitsers wilden van Chrysler een internationaler merk maken.

Dat is niet gelukt. Negentig procent van de verkopen zijn op de thuismarkt. Daarmee was het merk bijzonder kwetsbaar tijdens de economische neergang die met name in de VS goed is gevoeld.

General Motors en Ford, die veel meer internationaal georiënteerd zijn, hadden daar relatief minder last. Tot slot weet Reuters al te melden dat Marchionne de beslissingen om vele Chrysler-fabrieken te sluiten, niet gaat omkeren.