AMSTERDAM - Ford is druk bezig met de ontwikkeling van de volgende generatie Focus. Meestal is er veel geheimzinnigheid als fabrikanten nog met een zogenaamde ‘mule’ testen, maar deze Ford-medewerkers besloten dat ze hun Focus-mule best wel even in een dorpskern konden neerzetten.

Dat kwam AutoWeek-lezer Christian de Jongh goed uit, want zo kon hij ons foto’s sturen van deze gezellig in elkaar geknutselde mule. Dat woord ‘mule’ zal de Ford-fans geruststellen.

Ford gebruikt deze specifieke auto alleen om de onderhuidse techniek te testen. De nieuwe Focus gaat er dus geheel anders uitzien. Fords belangrijke C-segmenter krijgt trekken van de Ford C-Max, die het merk op de IAA onthulde.

Onder de kap vindt een kleine revolutie plaats door de introductie van de Ecoboost turbomotoren. De viercilinder heeft een cilinderinhoud van 1,6 liter en levert 130, 150 of 180 pk.

Warm

Die laatste versie zou uitermate geschikt zijn voor een ‘warme’ Focus zoals de vorige generatie de ondergewaardeerde Focus ST170 kende. Ford werkt ook aan een driecilinder turbomotor voor de kleinere vermogens, maar een concrete introductiedatum voor dat blokje is er nog niet.

Aan de andere kant van het spectrum is het nog even gissen van Ford gaat doen. De kans dat er weer een Focus RS komt, is behoorlijk klein. Zo’n megakrachtige Focus met hoge uitstoot druist zeker in het volgende decennium namelijk flink tegen de tijdsgeest in.

De komst van een ST is waarschijnlijker. De Ecoboost-motor komt namelijk ook in een versie met een cilinderinhoud van 2,0 liter en dan ligt een vermogen van een dikke 200 pk in het verschiet. Dit blok debuteert binnenkort in de Volvo XC60.

Zuinigheid

Reken erop dat de Durashift-transmissie met dubbele koppeling ook een belangrijke rol gaat spelen in Fords queeste naar zuinigheid. De automaat is nu alleen nog te krijgen in combinatie met de 2,0-liter turbodieselmotor, maar wij verwachten ‘m in de toekomst ook bij de benzinemotoren. Een start-/stopsysteem komt er ook, maar hybridetechnologie zoals in de Toyota Auris staat niet op de planning.

De nieuwe Focus komt eind volgend jaar op de markt en gaat dan als vanouds de degens kruisen met de Golf, de Astra, de 308 en al die andere spelers in het C-segment. Mocht u voor die tijd deze of een andere mule nog een keer tegenkomen, aarzel dan niet om ons een foto te sturen!