AMSTERDAM - De Mercedes B-klasse loopt inmiddels alweer een tijd mee, dus het is geen wonder dat het merk uit Stuttgart werkt aan een opvolger. Onze spionagefotograaf heeft het eerste testexemplaar betrapt.

De eerste conclusie lijkt dat Mercedes-Benz op dezelfde voet verdergaat, dus dat de B-klasse weer een mpv wordt. Dat is echter maar een deel van het verhaal, want Mercedes-Benz wil een grotere rol in het C-segment gaan spelen en komt daarom ook met andere carrosserievarianten.

Zo komt er sowieso een sedan en ook spannender carrosserievarianten zoals een vierdeurscoupé worden nadrukkelijk overwogen.

De B-klasse staat op een voorwielaangedreven platform. Uiteraard gooit Mercedes-Benz het motorengamma flink op de schop, de huidige aggregaten maken plaats voor compacte turbomotoren. Ook komt er een hybride variant op de markt met lithium-ion accu’s.

Audi

Met de nieuwe B-klasse wil Mercedes-Benz rechtstreeks het vizier richten op de BMW 1-serie en de Audi A3, die in 2012 –als de B-klasse op de markt komt- ook compleet vernieuwd zijn.

Mercedes-Benz positioneert de mpv-achtige B als een premium alternatief voor de bekende C-segment mpv’s als de Verso, Zafira, Scénic en Touran.