General Motors en het Chinese Tengzhong staan op het punt de overname van Hummer te beklinken. Hummer gaat voor veel minder naar een nieuwe eigenaar dat de bedoeling was.

Hummer staat op het punt om over te gaan in Chinese handen. Dat meldt persbureau Bloomberg. Na het faillissement van General Motors hadden curatoren becijferd dat het SUV-merk 500 miljoen dollar waard is. Tengzhong betaalt echter maar 150 miljoen dollar.

Tengzhong Heavy Industrial is lokaal bekend als maker van zware industriële machines en voertuigen. GM heeft haast om de deal te sluiten omdat het dringend op zoek is naar geld om de crisis door te komen. Onlangs liep GM een flink bedrag mis doordat de overname van Saturn is mislukt. Dat merk wordt nu ontmanteld. Wanneer Hummer naar de Chinese partij gaat, worden drieduizend banen gered.

Een belangrijke hobbel bij de overname is de Chinese regering, die zich eerder heeft uitgesproken tegen een Chinese inlijving van Hummer. In China wordt namelijk hard gewerkt het wagenpark schoner te maken en Hummer kan daarbij geen rol spelen. Chinese productie van het merk lijkt dan ook uitgesloten. Tengzhong laat zich er niet door uit het veld slaan en heeft verkondigd de Hummer-organisatie gewoon in Amerika te willen houden.