Naast het Chinese Geely is er nu ook een Amerikaanse partij geïnteresseerd om Volvo over te nemen van Ford.

Het Amerikaanse Crown Consortium heeft interesse in Volvo, dat door Ford in de etalage wordt gezet. Dat wordt onder meer geleid door Michael Dingman, die 21 jaar ervaring heeft in de directiekamer van Ford. Dat meldt de Financial Times.

Tot nu toe gold alleen het Chinese Geely als geïntereseerde. Ook wordt er gesproken over het Jakob Consortium onder leiding van Magnus Sundemo, die de leider is van de vakbond voor technici bij Volvo. Daar lukt het echter niet om voldoende middelen binnen te halen voor de overname.

Ford vraagt minimaal twee miljard dollar voor Volvo en Crown zegt dat geld bijeen te hebben van Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Verder zoekt het bedrijf naar Zweedse investeerders om te kunnen beloven dat Volvo in de toekomst in het thuisland gevestigd blijft.

Bronnen rond de overname zeggen dat Geely al een bod heeft neergelegd van net onder de twee miljard euro. Crown zou een lager bod hebben uitgebracht.

Beide bedrijven beloven echter na de overname nog eens zo’n drie miljard in Volvo te investeren. Geely zou de voorkeur hebben. Als de overeenkomst daarmee echter afketst, is Crown de voorkeurspartij.

Ford bepaalt de komende weken of de overname door Geely door kan gaan. De afscherming van Ford’s intellectuele eigendommen lijkt bij die onderhandelingen het grootste struikelblok te zijn.