AMSTERDAM  - De Nissan Leaf is één van de eerste serieuze elektrische auto’s. In oktober van het volgende jaar wordt de Nederlandse honger naar elektro-auto’s ermee gestild.

Nissan is hard bezig zich op te werpen als pionier van de elektrische auto. Met de Leaf, een model in het C-segment, hebben we op deze plek al kennisgemaakt en op de Tokyo Motor Show wordt hij voor het eerst aan het grote publiek getoond. Op de Autosalon van Genève is hij voor het eerst in Europa te zien. In oktober van het volgende jaar verschijnt hij bij ons op de weg.

Dat is geen moment te vroeg, want de overheid zoekt naar drieduizend elektrische auto’s. Aan die vraag kan maar met moeite worden voldaan. De elektrische auto’s die zijn aangekondigd, worden allemaal namelijk maar beperkt geproduceerd. Nissan denkt de Leaf in grotere aantallen te kunnen maken.

Het opladen van de Leaf kan in principe op een 220V huishoudaansluiting. De energiemaatschappijen zijn daar minder enthousiast over. Eneco is bijvoorbeeld druk bezig met een alternatief waarbij een speciale aansluiting kan worden geleased voor 75 euro per jaar. Dat is inclusief het gebruik van stroom.