BAIC heeft een aandeel in de Koenigsegg Group. Dat zorgt er voor dat de oude Saab 9-5 een tweede leven krijgt in China.

Het Chinese Bejing Automotive Corporation heeft een aandeel van twintig procent in de Koenigsegg Group verworven. Dat bedrijf is bezig met de overname van Saab. De Chinese partij is volgens de Engelse pers bezig de ontwerprechten en de productielijn van de oude 9-5 te kopen om de productie van dat model voort te zetten in China. Daarmee zijn de productieplannen van Saab in China verklaard.

Als de plannen doorgaan, wordt de productielijn in z’n geheel naar China verscheept. De 9-5 sedan is opgevolgd door een nieuw model en de productie van de stationwagen stopt over enkele weken.

Rover

Het is nog niet bekend of BAIC de 9-5 in ongewijzigde vorm gaat produceren. Ook is nog niet bekend of de auto opnieuw onder de Saab-merknaam op de markt komt. Met zijn Chinese carrière gaat de 9-5 auto’s als de Rover 75 en de Alfa Romeo 166 achterna, die zijn eveneens bezig met een tweede leven in China.

De overname van Saab door de Koenigsegg Group is nog niet helemaal beklonken. De Europese Investeringsbank zou de deal ondersteunen met een lening van 382 miljoen euro. Daarmee moeten milieuvriendelijke technieken worden ontwikkeld. De bank vindt de plannen van Koenigsegg tot nu toe echter niet groen genoeg en wil daarom een deel van de lening terugtrekken. Christian von Koenigsegg heeft echter verklaard dat het mislopen van een deel van die lening geen reden zal zijn om de overname op te schorten.