AMSTERDAM - De overname van GM-merk Saturn door miljardair Roger Penske gaat niet door. Dat betekent waarschijnlijk het einde van dit merk.

Het voortbestaan van Saturn hangt aan een zijden draad nu Roger Penske afziet van overname van het merk.

Hij had modellen van het Koreaanse Samsung, wat een onderdeel is van het Renault-Nissan-concern, onder de Saturn-merknaam op de Amerikaanse markt willen brengen. De overeenkomst met de Koreanen is echter mislukt, waarop Penske de onderhandelingen is gestopt.

Het verdwijnen van Saturn betekent het einde van 350 dealers en 13.000 banen gaan verloren. Saturn is veertien jaar geleden door GM in het leven geroepen als concurrent voor Japanse merken die de Amerikaanse markt met compacte auto’s overspoelde. Ook was het ooit de maker van de EV1, een elektrische auto.

Hoop

GM heeft verklaard dat de dealers geld krijgen om hun zaak te sluiten en de inventaris uit te verkopen voordat in oktober 2010 de franchise-contracten aflopen. De dealers houden echter goede hoop.

“Geef het nog twee dagen en zie hoe het er dan voor staat. Misschien kan worden opgelost wat er is misgegaan. Als iemand dat lukt, is het Penske wel”, zegt Saturn-dealer Joe Serra in de Amerikaanse krant Detroit News. Verder is er verbazing dat Roger Penske geen plan B heeft.

Ook is er hoop dat Telesto Ventures, een andere geïnteresseerde partij zich opnieuw meldt. Die investeringsmaatschappij had interesse in Saturn voordat de onderhandelingen met Penske begonnen. Een optie is om het goed vertakte dealernetwerk voor de distributie van een ander merk te gebruiken. Daar heeft GM echter niet veel oren naar omdat het dan een mogelijke concurrent op de Amerikaanse markt toelaat.

Intussen is het bij de Saturn-dealers niet erg druk meer. In de VS is de verkoop van het merk met 59,2 procent gedaald.