De Tokyo Motor Show wordt vooral een Japans feestje bij afwezigheid van grote buitenlandse fabrikanten. Mitsubishi zet er 16 auto’s neer en dit zijn de PX-MiEV, een plug-in hybride crossover en de i-MiEV Cargo, een bestelversie van Mitusbishi’s eerste elektrische auto.

De Mitsubishi Concept PX-MiEV is een studie van een crossover. De metaalachtige lak en de LED-verlichting geven de auto nog een typische showautoverschijning.

Een elektromotor voor en een achter stellen de PX-MiEV in staat tot geheel elektrisch rijden. Daarnaast beschikt de auto ook nog over een 1.6 benzinemotor.

Serie- en parallelhybride

In de EV-mode bij stadsnelheden, drijft alleen de voorste elektromotor de voorwielen aan. Rijdt de PX-MiEV op gladde ondergrond en detecteren de sensoren wielspin dan schakelt de achterste elektromotor bij zodat er sprake is van vierwielaandrijving. Beide elektromotoren hebben een maximum vermogen van 60 kW (82 pk) en de trekkracht bedraagt 200 Nm. De verbrandingsmotor levert 115 pk en 125 Nm.

De PX-Miev kan werken als een seriehybride, bijvoorbeeld wanneer de accu’s leegraken. Dan werkt de 1.6 als een generator om de accu’s te voorzien van energie. Bij hogere snelheden gaat de benzinemotor echter ook de wielen aan te drijven en dan is er sprake van een parallelhybride aandrijving.

De accu's kun je opladen aan de stekker via een 100- of een 200-voltaansluiting. 

De Mitsubishi i-MiEV Cargo is een bestelwagenvariant van de eerste elektrische auto van Mitsubishi, de i-MiEV die al eind volgend jaar leverbaar wordt.