AMSTERDAM - Magna is de nieuwe eigenaar van Opel. De vaste klanten lopen hard weg. Ook op Chrysler hoeven de Oostenrijkers niet meer te rekenen.

De Wall Street Journal meldt dat Sergio Marchionne, de Fiat-baas die nu ook de scepter zwaait bij Chrysler, de productie bij Magna terugtrekt.

Op het moment worden in Oostenrijk nog de Chrysler 300C en de Jeep Grand Cherokee gebouwd. Ook Volkswagen en BMW zijn sceptisch over de stap van Magna.

Marchionne geeft de overname van Opel overigens niet als oorzaak. De modellen van Chrysler worden in de toekomst waarschijnlijk gebouwd in de nieuwe vestiging die Fiat in handen kreeg na de overname van Bertone.

Daar wordt de komende drie jaar 150 miljoen euro geïnvesteerd. In Grugliasco is er een jaarcapacteit van 70.000 auto’s.

Samenwerking Nissan

Overigens is Magna niet de enige die bij Chrysler wordt afgedankt. Ook de samenwerking met Nissan, waar de Dodge Hornet gebouwd zou worden, is gestopt.

Dat geldt ook voor Mitsubishi, die mede verantwoordelijk is voor de ‘World Engines’ die in de modellen van Chrysler, Dodge en Jeep worden gebruikt.

Daling verkoop

Chrysler is bezig om onder de vleugels van Fiat op te krabbelen vanuit het faillissement. In Amerika hebben de verkopen een enorme tik gekregen, maar ook in Europa is er niets om over naar huis te schrijven.

In de eerste acht maanden werden hier 38.000 auto’s van het concern verkocht. Dat is liefst 47 procent minder dan in het jaar daarvoor.