Terwijl de World Solar Challenge voor de deur staat, heeft het team van de Hogeschool van Amsterdam inmiddels al een glorieuze overwinning achter de rug in de Windturbinerace 2009: een wedstrijd voor voertuigen die tegen de wind in kunnen rijden met behulp van windenergie.

Met de 'Spirit of Amsterdam', een auto die de studenten opbouwden uit onder andere een bestaande windturbine; de koepel van een zweefvliegtuig en de versnellingsbak van een crossmotor, wist het team de concurrentie overtuigend te verslaan in de race.

Naast de Hogeschool van Amsterdam was ook een team van de Hogeschool InHolland uit Delft van de partij, wiens 'Anemo' aanmerkelijk minder presteerde.

Windsnelheid

Met zijn verticale turbine had die auto als voornaamste nadeel dat de wind idealiter boven de 6 meter per seconde moest uitkomen, terwijl de hoogstgemeten windsnelheid op de dag van de race de 5 m/s niet oversteeg.

Grootste concurrent voor de 'Spirit of Amsterdam' was het team van de Deense Technische Universiteit, dat met hun 'Roadrunner 2' op eigen bodem werd verslagen.