AMSTERDAM - Fisker Automotive krijgt een lening van 528 miljoen dollar van het Amerikaanse Ministerie van Energie voor de ontwikkeling van een betaalbare plug-in hybride. In 2012 verwacht Fisker een plug-in hybride gezinsauto klaar te hebben.

Het grootste deel van de lening met lage rente steekt Fisker Automotive in het project NINA. Die naam herinnert aan het schip waarmee Columbus eind 15e eeuw naar Amerika voer.

De naam staat volgens Fisker voor de overgang die de auto-industrie maakt, van een oude naar een nieuwe wereld. Mooi bedacht, maar het moet wel tot een betaalbare plug-in hybride leiden.

Een gezinsauto van Fisker die in 2012 op de markt komt, en die na belastingen 39.900 Amerikaanse dollar kost. Het resterende deel van de 528 miljoen dollar steekt Fisker in de laatste ontwikkelingsfase van de Karma, de plug-in die al op diverse beurzen heeft gestaan.

Banen

De nieuwe plug-in hybride die voor 2012 op stapel staat moet jaarlijks 100.000 keer verkocht kunnen worden. Dankzij productie in de VS hebben 5.000 Amerikanen een baan.

Overigens heeft Tesla Motors het model S een jaar eerder af, dat is een geheel elektrisch aangedreven gezinsauto.