AMSTERDAM - We ontrafelen het mysterie dat de nieuwe BMW 5-serie heet steeds verder. Inmiddels kunnen we u ook een enigszins gecamoufleerd dashboard laten zien.

We danken de foto’s aan AutoWeek-lezer Raoul Kroes, die op vakantie in Duitsland deze testauto aantrof. De testrijders hadden nog wel wat camouflage op het dashboard aangebracht, maar we kunnen duidelijk zien dat het binnenste niet veel afwijkt van dat van de 5-serie Gran Turismo.

De nieuwe 3.0 twinturbodiesel met 306 pk komt in de nieuwe Fünfer, hetzelfde geldt voor de geblazen benzine zes-in-lijn, die voortaan één turbo heeft in plaats van twee. BMW gaat de nieuwe 5-serie ook met viercilinder twinturbodiesel leveren. De motor die we al kennen uit de 123d. Voorlopige topper is de 550i met 408 pk sterke geblazen V8.

Technieken die we op de GT al zullen zien, komen uiteraard ook op de gewone 5-serie, zoals Dynamic Drive Control. Hiermee kan de bestuurder de gasrespons, de scherpte van de besturing en de schakelkarakteristiek instellen. En er zijn nog meer voorzieningen beschikbaar, zoals BMW Night Vision, Lane Change Warning en Lane Departure Warning.

In de eerste helft van 2010 staat de nieuwe 5-serie sedan bij de dealers. De Touring volgt in de tweede helft van dat jaar.