AMSTERDAM - De nieuwe Ecoboost-technologie van Ford vindt ook zijn weg naar Volvo: voor het einde van het jaar krijgt Nederland als eerste de beschikking over de nieuwe XC60 2.0T.

Dat Ford stevig aan de slag gaat met nieuwe turbotechnologie wisten we al. Het lag in de lijn der verwachting dat ook Volvo de nieuwe benzinemotoren zou gaan verdelen en nu is de XC60 als eerste aan de beurt.

Nog dit jaar presenteren de Zweden de XC60 met een 2.0 GTDi (Gas Turbo Direct injection)-motor, zoals de techniek bij Volvo gaat heten. Het blok krijgt in de SUV ruim 200 pk en wordt gekoppeld aan een powershift automaat, dat is Volvo’s/Fords versie van DSG.

Volgens Volvo heeft deze combinatie een 20 tot 30 procent lager benzineverbruik dan de huidige vijfcilinders met evenveel vermogen.

C-label

Hierdoor krijgt de auto een C-label. Opvallend genoeg is Nederland de eerste markt in Europa die de beschikking krijgt over de nieuwe variant van de XC60. Vermoedelijk speelt ons CO2-gerelateerde belastingklimaat hierbij een rol.

Exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar volgens Volvo krijgt de XC60 2.0T Powershift een vanafprijs van minder dan 50.000 euro.