De EuroNCAP heeft acht nieuwe auto’s onderworpen aan de bekende botsproeven. De Toyota Prius en de Honda Insight deden het erg goed, maar bij Citroën zullen ze minder tevreden zijn over het resultaat van de gloednieuwe C3.

Behalve de Prius en de Insight behaalden ook de Kia Sorento, de Renault Grand Scénic, Skoda Yeti, Subaru Legacy en de Volkswagen Polo de maximale EuroNCAP-score van vijf sterren. De nieuwe Citroën C3 moest genoegen nemen met een score van vier sterren. Vooral het ontbreken van stabiliteitscontrole in de Europese standaarduitrusting kostte de C3 punten.

Opvallend zijn de goede scores van de Prius en de Insight op het gebied van de voetgangersveiligheid. De Prius behaalde een score van 68 procent, de Insight zelfs eentje van 76 procent. De voetgangersveiligheid is altijd de achilleshiel bij de moderne auto’s, die de inzittenden juist goed beschermen. Om die reden moeten auto’s vanaf 2012 minimaal een score van 60 procent bij de voetgangersveiligheid behalen om voor de maximale overallscore van vijf sterren in aanmerking te komen.