Het is de BMW X3 nooit helmaal gelukt om zich uit de schaduw van z’n grote broer, de X5, te worstelen. Een geheel nieuwe generatie staat te trappelen om het een en ander recht te zetten.

Dat BMW er werk van maakt, ondervond AutoWeek-lezer Richard Janssen. Hij kwam deze testauto tegen bij een tankstation op de Oostenrijkse Reschenpas, vlakbij Landeck: “Ik had weinig tijd om foto’s te nemen, want toen wij aankwamen bij de benzinepomp, hadden de heren al getankt en gingen er dus weer vandoor.”

BMW gaat weer vier- en zescilinders onder de kap leggen. Honderd procent zekerheid hebben we nog niet, maar het gamma start waarschijnlijk met de X3 xDrive20d, goed voor 177 pk. Verder zijn er de xDrive23d met 204 pk, de xDrive30d met 245 pk en de xDrive35d met 300 pk. De liefhebbers van benzinemotoren moeten het waarschijnlijk doen met zescilinders, de xDrive25i met 231 pk en de xDrive35i met 306 pk.

Het bijzondere aan de nieuwe generatie is dat BMW deze niet meer bij Magna Steyr in Graz laat bouwen. Vanwege de hoge eurokoers verplaatst het Beierse merk de productie naar het Amerikaanse Spartanburg, waar voorheen de Z4 werd gemaakt. De productie van die auto is juist verplaatst van Spartanburg naar het Duitse Regensburg.

BMW onthult de nieuwe X3 eind 2010. Begin 2011 komt de auto op de markt. BMW hoopt dat de productie met het nieuwe model stijgt naar 160.000 stuks per jaar. Momenteel rollen jaarlijks 100.000 X3’s uit de fabriek.