De R komt weer in de maand en daarom zet Seat op de IAA-stand in Frankfurt de Leon Cupra R neer. Een extra potente versie van de Cupra, die 265 pk levert. Daarmee troeft hij de gewone Cupra met 15 pk af, al kenden we natuurlijk in Nederland al de Cupra 310, die het nog veel bonter maakte.

Het verschil tussen de Leon Cupra 310 en de Cupra R is dat het bij de eerste een initiatief van de Nederlandse importeur Pon Car betrof, en dat de Cupra R een fabrieksversie is.

Met 265 pk levert de 2.0 TSI net zo veel vermogen als de huidige Audi S3. Een verschil met de Audi is dat de Leon het op de voorwielen levert, de S3 heeft uiteraard vierwielaandrijving.

Overigens heeft de gewone Leon Cupra met 240 pk ook al het 2.0 TSI-blok met de grotere turbo. Dat is een van de onderdelen waarmee dit blok zich onderscheid van de 211 pk sterke 2.0 TSI in de Leon FR. De Cupra R sprint in 6,1 seconden van 0 naar 100 en haalt een top van 250 km/h.

19 inch

De Leon Cupra R onderscheidt zich met een andere grille, R-logo´s en witte wielen. Seat doet niet kinderachtig en levert ´m standaard op 19 inch wielen met banden in de maat 235/35. De krachtige Leon kan na zijn showoptreden in september de strijd aan met de Mazda 3 MPS en de nieuwe Renault Mégane RS. De eerste levert 260 pk, de Renault komt tot 250 pk. En zo belooft het weer een hete herfst te worden.