AMSTERDAM - AvtoVaz, het moederbedrijf van Lada, geeft aan dat de staatslening van 25 miljard roebel bijna op is. Zicht op een betere autoverkoop is er echter nog niet in Rusland.

Minister-president Poetin heeft in maart een lening van 25 miljard roebel uitgedeeld om AvtoVaz het hoofd boven water te laten houden. Daarnaast vroeg hij de banken om nog eens acht miljard roebel aan overbruggingskredieten te verstrekken.

AvtoVaz heeft gisteren gemeld dat 24,3 miljard roebel van de staatshulp inmiddels is uitgegeven. Dat meldt persbureau Reuters. Het is opgegaan aan het terugbetalen van de kredieten van de banken, het betalen van toeleveranciers, lonen, belastingen en overige leningen.

Door de staatslening is de schuldenlast van AvtoVaz met 75 procent gedaald. Volgens marktanalisten staat AvtoVaz nu nog voor 28 miljard roebel in het krijgt bij toeleveranciers.

Deeltijd

Door de slechte autoverkoop sluit AvtoVaz in augustus de poorten en komen de werknemers volgende maand in deeltijd weer terug. Het ziet er intussen niet rooskleurig uit op de Russische automarkt. Vorige maand zijn de verkopen van Lada met 42 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn in juli 58 procent minder auto’s verkocht in Rusland.

De overheid probeert de auto-industrie te helpen door de banken gunstige leningen te laten aanbieden bij de aankoop van een nieuwe auto.

Subsidie

De meest recente maatregel is dat eigenaren van een auto van tien jaar of ouder 50.000 roebel subsidie krijgen om een nieuw exemplaar van Russische makelij aan te schaffen.

Daarmee moet de vraag naar goedkope auto’s uit eigen land worden aangewakkerd. En dat is precies het segment waarin Lada zit.