AMSTERDAM - Volkswagen en Porsche zijn het grotendeels eens over de manier waarop Porsche in het VW-concern zal worden geïntegreerd.

Volkswagen staat volgens persbureau Reuters op het punt om een aandeel van 49 procent in Porsche AG te kopen. Daarmee moet het mogelijk worden om het sportautomerk aan het einde van 2011 als tiende merk aan het Volkswagen concern te hangen.

Tegen die tijd zal het bedrijf worden omgedoopt in Auto Union. De zelfde naam als het concern waaruit na de oorlog Audi is ontstaan.

De rechten op deze merknaam liggen nog altijd in Wolfsbrug. Martin Winterkorn wordt genoemd als CEO van het nieuwe bedrijf. Winterkorn heeft al aangegeven dat Porsche onder de nieuwe constructie een onafhankelijk merk kan blijven.

Schuldenlast

Om de schuldenlast van Porsche die ontstond na de aankoop van Volkswagen-aandelen, te verminderen, is Qatar binnengehaald als geldschieter. De oliestaat neemt een aandeel van vijf miljard euro over. De onderhandelingen daarvoor zijn bijna afgerond.

In de toekomst kan het deel van Qatar worden omgezet in een aandeel van zeventien procent in Volkswagen. Verder gaan de families Piëch en Porsche over tot een kapitaalverhoging van vijf miljard euro.

Porsche verwacht door de afschrijving op de Volkswagen-aandelen een verlies van vijf miljard euro. In totaal wordt de waarde van het merk geschat op acht tot elf miljard euro.